1. Mikä on Mailmanin sähköpostilista ja miksi sitä tarvitaan?
2. Kuinka luodaan Mailman sähköpostilista?
3. Kuinka hallinnoida sähköpostilistoja?
4. Esimerkkejä/Lisätietoja
5. Kysymykset/Vastaukset

1. Mikä on Mailmanin sähköpostilista ja miksi sitä tarvitaan?

Yleistä:
Mailman on ”sähköpostipalvelu”, joka välittää sinne lähetetyt viestit kaikkiin luettelossa oleviin osoitteisiin. Sdähköpostilistaa voidaan käyttää asiakkaiden tietokantana, josta voi lähettää asiakkaille tarjouksia ja uutiskirjeitä. Sähköposteja voidaan käyttää myös esimerkiksi palvelutarjonnassa, jossa esimerkiksi logistiikkayritys kerää kaikki sen asiakkaat / yritykset, jotka kuljettavat rahtia, ja lähettää niille tarjouksia. Mailman postituslista on yksinkertaisesti hallittavissa ja vastaa nykyisiä vaatimuksia massamainosten lähettämisessä, mukaan lukien unsubscribe headerit ja “bounce monitooring”

Miksi Mailman sähköpostilistoja tarvitaan

– Useimmat sähköpostipalvelimet eivät enää vastaanota sähköposteja, kun TO- tai CC- tai BCC-linjalla on yli 30-50 vastaanottajaa
– Useimmat sähköpostipalvelimet eivät vastaanota sähköpostia, jos ne lähetetään samasta verkkotunnuksesta samaan aikaan yli 40 samaan sähköpostipalvelimeen osoitteeseen(esimerkiksi Googlen sähköpostipalvelimet)
– Monet ”asiakas tietokannat” (eli listat lähettäjän tietokoneella) ovat vanhentuneet, eli ne sisältävät vanhoja kontakteja, jotka joko ovat muuttaneet tai eivät ole enää olemassa
– ”Yhteystietoluetteloon” lähetetyillä viestillä ei ole yksiselitteistä mahdollisuutta poistaa vastaanottajaa luettelosta.
– Helppo hallita yhdessä paikassa yhteystietoja (mahdollisuus lisätä / poistaa yhteystietoja)

2. Kuinka luodaan Mailman sähköpostilista?

1. Kirjaudu cPanel hallintapaneliin
2. Siirry: EMAIL -> Mailing Lists

3.Kirjoita kohdassa „Create a Mailing List” listan nimi, valitse verkkotunnus ja salasana listan hallintaa varten.

Lisäksi merkistse, onko lista yksityinen vai julkinen!
(Huom! Julkiseen listaan voi jokainen liittyä ja sillä on oma listan hallintasivu. Jos kyseessä on asiakaslista, suosittelemme „private” listaa.

4. Klikkaa Add-painiketta.

Huom! Sähköpostilistan luomisen jälkeen varmista, että käyttämääsi sähköpostiosoite on luetteloitu listan omistajaksi!
Voit tehdä tämän siirtymällä samalle sivulla:
Haluttu lista -> Manage -> ”mailing list administration” General Options-> tarkista The list administrator email addresses”

Kuinka hallinnoida sähköpostilistoja?

Verkkotunnuksen kautta
1. Yleisölle näkyvät sähköpostilistat
Admin sivun kirjautumisosoite muodossa: https://teidänverkkotunnus .fi/mailman/admin/ (näyttää kaikki julkisesti näkyvissä olevat sähköpostilistat)
2. Yksityiset (piilotetut sähköpostilistat)
Admin sivun kirjautumisosoite muodossa: https://teidänverkkotunnus .fi/mailman/LISTANNIMI_TEIDÄNVERKKOTUNNUS.fi
Huom! Tarvitset sähköpostilistan salasanan ja / tai delegoidut oikeudet käyttää tätä sähköpostilistaa sähköpostitilillesi.

Webmailin kautta
Jos teidän paikalliselle sähköpostiosoitteelle on annettu / valtuutettu postituslistan hallintaoikeudet:
1. Kirjaudu webmailiin (osoite webmail.teidänverkkotunnus.fi)
2. Klikkaa sivun oikeassa yläkulmassa sähköpostiosoitetta – käyttäjävalikko avautuu.
3. Valitse linkki ”Mailing Lists” (Huom: Jos linkki ei näy käyttäjälle valikossa, sille ei ole annettu/delegoitu oikeuksia hallita sähköpostilistaa!)

cPanelin kautta (yleisin tapa)
1. Kirjaudu cPaneliin
2. Siirry: EMAIL -> Mailing Lists

4. Klikkaa sähköpostilistan rivillä linkkiä ”Manage”
Tämän jälkeen sinulle avautuu näkymä:

Mitä täällä voi tehdä:

Configuration Categories alla
– General options
Listan yleiset asetukset koskien listan nimeä, admin-it, salasana tiedotteet, viestien koot, vastausosoitteet ym.
– Passwords
Hallitaan listan pääkäyttäjän ja adminien  ja postitajien roolien salasanoja paroole
– Language options
Voi määritellä kielivalikkoja
– Membership management
Näette listan jäsenet ja niille määritellyt roolit ja asetukset sekä pystyy lisäämään tai poistamaan jäseniä ja muuttamaan s-posti osoitteita.
– Non-digest options
Voitte määritellä  ”suoraan lähetettävien” (eivät tarvitse moderointia) s-postien asetuksia
– Digest options
– Privacy options…
Hallinnoitte listan yksityisyys asetuksia, roskapostiasetuksia ym.
(”Advertise this list when people ask what lists are on this machine?” – voitte määritellä,  näytetäänkö listaa teidän verkkotunnuksen alla tai ei.
– Bounce processing
Asetukset, miten käsitellään viestit, jotka palautuvat virheilmoituksella.
(Esimerkiksi milloin sellainen s-postiosoite poistetaan listalta )
– Archiving Options
Joko ja milloin viestit arkistoidaan.
– Auto-responder
Joko ja milloin lähetetään automaattinen vastaus viestin lähettäjälle.
– Content filtering
Voiko ja millaiset liitetiedostot on sallittu tai estetty.

Other Administrative Activities alla
– Tend to pending moderator requests
Kaikki käsittelyä vaativat toimenpiteet – viestien salliminen listalle, liittyjien vahvistaminen ym.
– Edit the public HTML pages and text files
Julkisen sähköpostilistan sivun muokkaus
– Go to list archives
Tässä kuvataan kaikki arkistossa olevat viestit.

4. Esimerkkejä/Lisätietoja

Esimerkkisovellukset kotisivuille listaan liittymistä varten:
1. Luo kotisivu kansioon HTML taii PHP tiedosto, joka sisältää seuraavaa koodia:

<form method="post" action="list_command.php">
Your email address: <input type="text" name="email_addr"> <br/>
 <input type="radio" name="command" value="subscribe" checked> Subscribe <br/>
<input type="radio" name="command" value="unsubscribe"> Unsubscribe <br/>
<input type="submit" value="Submit">
</form>

2. Nyt lisää samaan kasnioonb PHP tiedosto list_command.php joka sisältää seuraavaa koodia:

<?php
$command = $_POST['command'];
$email_addr = $_POST['email_addr'];
$list_name = 'TEIEMAILINGLISTINIMI';
$list_domain = 'teiedomeen.ee';
if($command=="subscribe"){
  $to_addr = $list_name.'-join@'.$list_domain;
}else{
  $to_addr = $list_name.'-leave@'.$list_domain;
}
$body = $command . ' ' . $list_name;
mail($to_addr, '', $body, "From: $email_addr");
echo 'Your request to ' . $command . ' to the list ' . $list_name . ' has been processed.';
?>

HUOM! “list_name” ja “list_domain” tiedot tulisi korvata teidän listan tiedoilla!

HUOM! Suosittelemme, että käytetään asetusta, että listalle liittymiset täytyy vahvista listan haltijan toimesta.
HUOM ! Jos laitatte tämän kodin sivuillenne, tulisi ehdottomasti käyttäämyös  Google reCaptcha lisävahvistusta.  Muuten on vaara, että listalle rupeavat rekisteröitymään spämmi botit.

5. Kysymykset/Vastaukset

K:Onko Mailman myös suoemnkielisenä
V: Kyllä. Kieli on mahdollista muuttaa:
cPanel -> EMAIL -> Mailing Lists -> Valitka lista ja klikatkaa  ”Manage” -> ”mailing list administration” sivulla valitsette ”Language options”